Proč je vlastně kaviár tak drahý a kde se bere?V našich obchodech je možné zakoupit dva druhy této pochoutky.
· Kaviár pravý– to jsou jikry z jeseterových ryb. Ten úplně nejlepší je z ryby, která se jmenuje vyza velká.
Tato ryba je považována za největší sladkovodní rybu na světě.Není to tak docela pravda. Ona slanou a sladkou vodu střídá. Obrovská ale je.Dosahuje délky osm a půl metru a její váha se pohybuje kolem tisíce kilogramů.
Proč je tedy kaviár z této ryby tak drahý?
· Vyza ve volné přírodě rychle ubývá.
· Právě proto, že je lovena pro své jikry, nedostává šanci se dál rozmnožovat.
Původní barva pravého kaviáru je bílá. Později se zabarví do šedé a nakonec zčerná. Čím je kaviár tmavší a kašovitější, tím je méně kvalitní.
Ruská specialita
Jestliže bychom si dali tuto pochoutku v nějaké dražší restauraci, přinesou nám ji na speciální stříbrné kaviárové míse. Z ní si každý stolovník odebírá kaviár nožem a maže si ho na toast nebo plátek chleba.
Pokud bychom navštívili Rusko, odkud tato specialita pochází, dostali bychom k němu bliny.
– To jsou lívanečky z kynutého těsta.
– Servírování je trochu složitější.
– U nás stačí pokapat chléb s kaviárem citrónem.
– Tady je to hotový obřad.
· Horké bliny se pomažou máslem.
· Obloží se kaviárem.
· Pokapou se smetanou.
· Nebo se na ně stříkne šlehačka.
I náhražka je dobrá
Pravý kaviár se dá docela úspěšně nahradit kaviárem nepravým.
– Ten se získává zpracováním jiker lososovitých ryb.
· losos
· pstruh
· siven
Cena nepravého kaviáru je závislá na kvalitě produktu. Jestliže obsahuje mnoho soli a konzervačních látek, ztrácí na kvalitě. Čím méně těchto látek obsahuje, tím je kvalitnější. Zároveň se snižuje doba jeho trvanlivosti.
Jestliže se někomu zdá pravý i nepravý kaviár finančně nedostupný, je možné ho nahradit i jikrami z kapra.