Slunečnice není jen krásná, ale i velice užitečná. Z jejích semen se získává olej, který má široké využití v teplé i studené kuchyni.
Slunečnicového oleje existuje několik typů. Rozdělují se podle obsahu kyseliny linolové. Na obsah této látky v oleji má vliv genetika a podnebí, ve kterém rostlina vyrostla.
o Slunečnicový olej má nevýraznou chuť, proto je hojně využíván ke smažení.
o Nedodává jídlům žádné nežádoucí příchutě.
· Podle některých studií by se měl ke smažení používat jen sporadicky.
· Při vyšších stupních (nad 180 °C) vznikají zdraví škodlivé látky.
· Olej se při této teplotě rozkládá, může se přepalovat a oxidovat.
· Pokud ho použijeme ke krátkému orestování, nebezpečí je minimální.
Zdravé mlsání
Slunečnicová semínka
· Jestliže chceme zdravě mlsat, není nic lepšího.
· A pokud by se nám zdálo, že je to takové nijaké, můžeme si koupit (nebo vyrobit) slunečnicová semínka v čokoládě. Prodávají se tři alternativy.
– V čokoládě hnědé.
– V čokoládě bílé.
– V čokoládě barevné.
Barevná slunečnicová semínka můžeme použít i jako netradiční dárek.Ve vhodném obalu vypadají velice luxusně. Neobalovaná slunečnicová semínka můžeme nechat naklíčit a pak budou vhodná do různých salátů. Na tržištích ve Středozemí se s touto lahůdkou můžeme setkat prakticky na každém rohu. Ve stáncích se tu prodávají slunečnicová semínka pražená.
U semínek ze slunečnice se spojují dvě základní vlastnosti.
· O té první už jsme si pověděli. Souvisí s jejich nezaměnitelnou chutí.
· Jsou prospěšné našemu zdraví.
Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek.
– vitamín E
– hořčík
– fosfor
– mangan
– zinek
– draslík
– železo.
Z tohoto důvodu jsou dobrá k prevenci srdečních chorob.Nezanedbatelné je i využití slunečnice v kosmetice. Slunečnicový olej se přidává do kosmetických krémů, kde funguje jako zvláčňující prostředek.