Sója se stala oblíbenou potravinou nejen pro vegany a vegetariány, ale i pro všechny ostatní, kteří si pochutnávají na luštěninách. Tato stará kulturní rostlina, která má domovinu v Číně, je nyní nejvíce pěstovanou luštěninou na celém světě. Například v Asii patří sója k hlavním potravinám vůbec, ale i v Čechách našla své velké uplatnění.
Toto„rostlinné maso“, jak se sóje přezdívá, je často běžně obsaženo v mnoha produktech, které koupíte nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také v každém supermarketu. Stala se častou pochoutkou v nejedné kuchyni, a oblíbená není pouze pro svou lahodnou chuť, ale také pro její léčivé účinky. Ovšem i tato zdravá potravina může ohrožovat naše zdraví.
Široké využití sóji
Tato luštěnina má velmi široké využití, na rozdíl od všech ostatních luštěnin. Používá se jako náhražka mléka i masa, ale uplatnění našla také jako olej, mouka, vločky, sojová omáčka i sajonéza.
Co sója obsahuje:
· minerální látky – draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, mangan, zinek, nikl i kobalt.
· vitamín B, C, D,E, K a provitamin A.
· plnohodnotné bílkoviny.
Léčivé účinky sóji:
· má příznivý vliv na tvorbu krvinek, nervovou soustavu i látkovou výměnu
· snižuje hladinu cholesterolu v krvi
· snižuje krevní tlak
· chrání před tvorbou žlučových kamenů
· snižuje riziko vzniku rakoviny prsu
· chrání před onemocněním prostaty
· chrání před vznikem srdečního onemocnění
· zmírňuje zátěž ledvin
· je vhodná jako prevence osteoporózy
Problémy, které vznikají příčinou sóji:
· způsobuje alergie
· je těžce stravitelná
· může způsobovat záněty
· snižuje okysličování organismu
· potlačuje funkci štítné žlázy
Je tedy dobré sóju konzumovat, když může zapříčinit i spoustu zdravotních problémů? Určitě ano, jen ji jezte v přiměřeném množství. Tyto problémy jsou totiž způsobeny jen častou konzumací této luštěniny.